18. 6. 2024   |   svátek má Milan
 

Škeble

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
máslo 250 g
vejce 1 ks
ocet 1 lžička
mleté vlašské ořechy 150 g
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 40 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Z 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, lžičky octa a lžičky studené vody vypracujeme těsto, které zabalímě do fólie a v chladu necháme dvě hodiny odpočinout. Rozválíme placku o tloušťce cca 2-3 mm, vykrajujeme kolečka (třeba skleničkou, nemusí být nutně formička - formičku nebo skleničku průběžně namáčíme do mouky, aby se nám na těsto nelepila). Každé kolečko naplníme lžičkou ořechové nádivky, přeložíme a stlačíme okraje - na to je nejlepší formička určená přímo na mušličky nebo pirožky. Pokud nemáme formičku, přitlačíme okraje vidličkou. Na plechu vyloženém pečícím papírem upečeme do světlerůžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Ořechová nádivka:
125 ml mléka dáme do kastrůlku, přidáme 150 g mletých ořechů, 100 g cukru, 2 lžíce rumu, vanilkový cukr a 1 lžíci kakaa, zamícháme a společně povaříme, až nádivka zhoustne. Necháme vychladnout a plníme mušličky.


 


RECEPTY

Kuře na halali (falešná svíčková)

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a vložíme do papiňáku. Zalijeme zeleninovou směsí Halali... zobrazit recept

RECEPTY

Perník s jablky

Postup: Nastrouháme si oloupaná jablíčka bez jádřinců.Do mísy prosijeme mouku, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Kozí brada

Postup: Hlávkové zelí nebo kapustu zbavíme vrchních listů, odkrojíme košťály a... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninové placičky

Postup: Květák, mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky. Zpěníme najemno nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Svatomartinská husa

Postup: Pečení husy není nic složitého a takhle ji zvládne i úplný začátečník. Jen je... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...